- Sommige mensen zien als een berg op tegen onderhandelen. Met enkele eenvoudige tips kun je zo’n gesprek toch tot een goed einde brengen.
- Wees optimistisch en bereid je goed voor. Als je weet wat je wilt, zit je met extra zelfvertrouwen aan tafel.
- Luister goed en leg uit waarom je iets wilt. Ga nooit zomaar akkoord met het eerste bod, maar vraag bedenktijd.
- Als het niet lukt om eruit te komen, zeg dan nee en ga op een later moment nog eens om tafel zitten. Dan lukt het misschien wel.
Toen ik mijn comfortabele vaste baan opzegde en besloot te freelancen, had ik geen idee hoe moeilijk het zou zijn om te onderhandelen. Ik had het nooit eerder hoeven doen.
De afgelopen twintig jaar werkte ik in het onderwijs, waar je salaris wordt bepaald op basis van je ervaring en je opleiding. Daardoor was ik allesbehalve voorbereid op wat me als freelancer stond te wachten.
Want wil je als freelancer succesvol zijn, dan moet je een meesteronderhandelaar zijn. Maar onderhandelen heb ik juist nooit leuk gevonden.
Ik had altijd het idee dat het gelijkstaat aan ruziën, maar al snel had ik door dat het erom draait dat je uitspreekt wat je wilt. Dit zijn een aantal tips die ik goed had kunnen gebruiken en waar jij waarschijnlijk ook wat aan hebt.
1. Onderhandelen is niet hetzelfde als ruziën
Als je het idee hebt dat je ruziemaakt als je aan het onderhandelen bent, dan ben je niet de enige. Het is zelfs de reden dat veel mensen onderhandelen liever uit de weg gaan. “Mensen denken bij onderhandelen vaak dat als de één wint, de ander verliest”, zegt expert Marianne Eby tegen Business Insider.
“Maar je kunt ook naar een win-winsituatie.” Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een doel. Als je met een doel in je achterhoofd de onderhandeling aangaat en het ziet als een gesprek in plaats van een onderhandeling, zul je zien dat er mogelijkheden zijn om samen een middenweg te vinden.
2. Wees optimistisch
Als je de onderhandeling ingaat zonder dat je gelooft in je eigen waarde, dan is er een grote kans dat je niet zal krijgen waar je om vraagt. Daarom is het belangrijk om optimistisch te zijn.
“Start met een positieve mindset, geloof erin dat het je gaat lukken en gedraag je ook zo”, zegt carrière-expert Joy Altimare tegen Business Insider.
3. Bereid je voor
Je voorbereiden op een onderhandeling is niet anders dan het werk dat je voorafgaand aan een andere afspraak zou doen. “Bereid je voor op een lastig gesprek zodat je moeilijke vragen aan ziet komen en daarop kunt reageren met feiten, niet met emotie”, zegt Altimare.
“Doe je huiswerk, zoek uit wat er mogelijk is in jouw situatie en twijfel niet aan jezelf voordat je de onderhandeling start.”
4. Luister goed
Als je midden in de onderhandeling zit, is het volgens Altimare belangrijk om open vragen te stellen en goed te luisteren naar het antwoord. Op die manier kom je makkelijker in de buurt van een oplossing.
Het is eigenlijk best simpel: je stelt de vraag, laat je gesprekspartner antwoorden en herhaalt dan dat antwoord zodat de ander het gevoel heeft dat die gehoord wordt.
5. Vraag wat je wil
“Zelfs als je gesprekspartner als eerste een bod op tafel legt, is het belangrijk om alsnog te noemen wat je zelf in gedachten had”, zegt Eby. Als je dat niet doet, onderhandel je over wat de ander wil, niet over wat jij nodig hebt.
6. Onthoud tijdens het onderhandelen altijd dat je aan het onderhandelen bent
Vanaf het moment dat je gaat zitten, begint de onderhandeling. Je lichaamstaal, het oogcontact dat je maakt en je woordkeuze hebben allemaal invloed op hoe het gesprek zal verlopen. Wees zelfverzekerd en houd het bij feiten.
“Ga nooit zomaar akkoord met een eerste bod, zelfs niet als het beter is dan je verwacht had”, zegt Eby. Anders zullen zowel jij als je gesprekspartner het gevoel hebben dat je geen goede deal hebt gesloten en er meer mogelijk was.
7. Leg uit waarom je iets wilt
Leg tijdens het onderhandelen uit waarom je iets wilt, want dan is het voor je gesprekspartner veel makkelijker om jou te begrijpen en een compromis te sluiten. Als de ander jouw motivatie kent, maakt dat het gesprek een stuk makkelijker.
8. Koppel concessies aan dingen die je wilt
Ben je aan het onderhandelen over een baan en vraagt je potentiële baas of je af en toe in het weekend zou kunnen werken? Zet daar dan iets tegenover. De ‘ja, maar-truc’ noemt Eby het.
Zeg bijvoorbeeld: “Ja, ik wil best af en toe in het weekend werken, maar dan wil ik wel extra betaald krijgen.”
9. Zeg nee als het niet anders kan
“Als je het niet met elkaar eens gaat worden en het er niet op lijkt dat je met wederzijds respect weg kunt lopen van de onderhandelingstafel, is het tijd om te stoppen”, zegt Altimare. Plan dan eventueel een moment in om later verder te praten, of neem even pauze en denk na over wat je precies wilt.
Lees meer carrièretips:
- Stel jezelf deze 7 vragen voordat je bij je baas aanklopt voor een salarisverhoging
- 24 vaardigheden die je vóór je 30ste zou moeten beheersen
- Dit zijn 5 tekenen dat jouw baas je minder graag mag dan je misschien denkt
[activecampaign form=20]